Fur

Det er maj måned og vejret er som det kun er i turistbrochurerne, så vi har besluttet at køre til Fur. Nu kan man ikke køre hele vejen, for Fur er en ø, der ligger midt i Limfjorden, lidt nord for Salling.
Vi venter på færgen "Slejpner", der er på vej over til Branden på Salling siden.
Overfarten tager 3 - 4 minutter.

Fur har knapt 800 fastboende og er på omkring 22 km2.

.

Kort efter færgen er der en fin badestrand.

.

Vores første mål er campingpladsen på øen, der ligger på øens nordvest side. Det tager ikke ret lang tid at køre fra færgen til campingpladsen, der er ikke de store afstande her.
Campingpladsen ligger lige midt i naturen, den er opdelt i terrasser, da den ligger på et stærkt skrånende terræn.
Fra mange af pladserne er der en fantastisk udsigt over dele af øen og Limfjorden.

.

Klinterne på Fur er formet af en fremrykkende gletchertunge fra sidste istid, der sluttede for ca. 15.000 år siden. Moleret er dannet af kiselalger, der i store mængder levede som plankton i det hav, der for ca. 55 millioner år siden dækkede det sydlige skandinavien.
De mørke eller sorte striber i moleret er askelag fra vulkanske udbrud. Der er 200 askelag i alt, der populært kaldes "Nordatlantens fødselsattest", idet de stammer fra vulkanske udbrud fra området ved og nord for Island, hvorved åbningen af Nordatlanten mellem Grønland og Norge opstod.
For hvert udbrud er der opstået et askelag.

Fur museum

Molerets fossiler er unikke, der findes næsten ikke noget tilsvarende nogen steder i verden, fossilerne er mere end 35 millioner år gamle. Der er fossiler med både insekter, dyr og planter.

.

Efter vores museums besøg fortsætter vi mod øens nordøstlige del.
På vores vej kommer vi forbi mange kæmpe kratere, som Fur's molerindustri har skabt.
Her kan man næsten bruge H. C. Andersen's ord: "...skynd dig, om føje år...", ja så er Fur's smukke landskaber måske helt væk.
Denne top kaldes "Bispehuen", en rest som de store maskiner har "glemt"?

.

Denne klippe på Fur's nordstrand kaldes "Den røde sten". Den er altid rød, fordi den ligger så tæt på vandkanten at bølgerne kan nå den, hvorved saltvandet får stenens jernindhold til at forstærke rustprocessen.

Langstedhuller

Som det fremgår af dette billede er her nogle dybe kløfter, de er formet af sidste istid.
Området er kendt for de mange blomster, i foråret er skrænterne dækket af hulkravet kodriver og nikkende kobjælde.

.

Fur kirke eller Sct. Mortens Kirke er bygget i begyndelsen af 1100-tallet, men det gav visse vanskeligheder, for i følge sagnet rev troldene hver nat det ned, som man havde bygget om dagen. De frustrerede furboere fandt så på, at binde 2 hvide kalve sammen og næste morgen fandt man dem på kirkens nuværende sted.
Her blev kirken så bygget.  

.

Fur er ikke kun til sommerbesøg, der er naturoplevelser året rundt.
En efterårstur, hvor man kan nyde de smukke farver, en jagttur efter et af øens 400 rådyr, det er bare nogle af de mange muligheder, der byder sig på Fur.

.

En tur på Fur slutter med en færgetur, heldigvis må man sige, for hvis man bare lige kunne smutte over sundet på en bro eller dæmning, ville øens særpræg hurtigt forsvinde. Og det er jo lige det vi søger når vi besøger Fur.
Billedserien er optaget over flere besøg på øen i 2008 og 2013, men det bliver nok ikke det sidste, en tur til Limfjordsøen Fur - kort eller lang - kan altid anbefales.