Traner ved Hornborgasjön

I år skulle det være - det med at køre op og se på tranerne ved Hornborgasjön - vi havde så tit talt om det, men der var altid kommet et eller andet i vejen. Påskelørdag var vi klar, vi havde godt nok fået sms om at Store Bæltsbroen var lukket dagen for inden og igen om natten for "høje - lette køretøjer", men vinden havde heldigvis lagt sig så meget i løbet at natten, at der var åbnet igen.

.

Vi havde besluttet hjemmefra, at vi ikke ville køre hele turen til Falköping på en dag, så vi havde lagt et par muligheder ind på gps'eren.
Den første var Hjelmsjövik Camping, en lille plads ved byen Örkelljunga, ganske tæt på motorvejen. Det viste sig at være en lille fredelig plads, der godt kan anbefales som transit på vej nordpå. Selvom pladsen ligger tæt på motorvejen kan man ikke høre noget til trafikken.  

.

Næste dag fortsatte vi videre nordpå, det havde været let frost om natten, men ingen sne.
Men efter nogle kilometer begyndte vejkanterne dog at blive hvide, så nogle steder var der faldet lidt sne.

Mösseberg camping

Vi nåede Falköping ved frokosttid, vi havde planlagt at bo på campingpladsen i byen, men vidste ikke noget om den i øvrigt.
Adressen var lagt ind på gps'eren og den vælger ikke altid den letteste rute, så vi kom ind igennem hele byen, men snart begyndte det at gå opad for alvor. Det viste sig, at campingpladsen var placeret i et fritidsområde på toppen af et højdedrag, der hedder musebjerget eller som de siger i Sverige Mösseberget.

.

Påskedag var der flere, der brød op, så vi var så heldige, at den bedste plads netop var blevet ledig - plads nr. 8 - med udsigt over hele Falköping by.
Nu skal vi bare have indrettet os, og så skal vi ud og se på traner.

Det flotte natbillede ud over Falköping by kan vi se fra vores plads på Mösseberget camping.
Men hvad natten bringer skal vi se i morgen, men nok ikke det vi havde ventet!


.

Næste morgen er det hele dækket af sne, det er 2. påskedag den 9. april, hvor det er forår hjemme i Danmark. Vi fik et forvarsel i går, men vi troede bare det var et lille drys. Som det kan ses på varmeanlæggets display er temperaturen på minus 2 grader og udenfor er der masser af sne.
Så vi vælger en tur på pladsen og de omgivende rekreative områder. Som det fremgår af dette billede er der skibakker med lift lige op til campingpladsen.
På nord og vestsiden er pladsen omgivet af skove med rigtig mange afmærkede stier, så der er gode muligheder for nogle traveture.

Hornborga sjön

Tirsdag er sneen næsten væk, så vi kører mod Hornborgasjön, men inden vi skal se traner, skal vi lige omkring Hornborga Naturum, der ligger på østsiden af søen. Her er der rigtig mange forskellige svømme- og vadefugle. Mange af dem ruger i denne periode. Der er flere skjul, som man må bruge og her kan man komme forholdsvis tæt på fuglene, da de ikke kan se os.

Som det fremgår af kortet til venstre, er Hornborgasjön meget stor, den har været næsten helt tørlagt, men er nu igen blevet til en rigtig sø.
Søens historie og information om de mange fugle kan du læse meget mere om på www.hornborga.com.

Efter at vi har set på fugle og fået lidt frokost, kører vi sydover igen, på vejen kommer vi forbi mange fortidsminder, både gravpladser og klosterruiner, men det vender vi tilbage til på et andet tidspunkt.

Nu gælder det tranerne nede ved Tranedansen i den sydlige del af søen.

Tranerne

Det er lige med at finde en landingsplads, der er trængsel over det hele, næsten lige så meget som på P-pladsen. Men det lykkedes også for os ligesom for tranerne at finde en ledig plads.
Der er rigtig mange traner, selvom der er næsten 4.000 mindre end da der var flest, nemlig 13.900, så er der dog stadig omkring 9.000 tilbage.

.

Tranerne er kommet fra Rügen i Tyskland, hvor de også har holdt rast, strækningen svarer til en dagsmarch, deres flyvehastighed er omkring 60 - 70 km/t.
De raster i en kortere eller længere periode ved Hornborgasjön, og dagen går med at æde og danse.
For at de ikke skal forgribe sig på landmændenes marker, bliver de fodret med korn her ved søen, ca. 1 - 3 tons om dagen. Tranerne ruger faktisk over hele Sverige, også ved Hornborgasjön er der enkelte par der ruger. I løbet af april er de alle væk fra dansepladsen, men de kommer tilbage på vej sydpå igen til efteråret.

.

Der mangler heller ikke tilskuere, hele vejen langs med hegnet står der jævnt med mennesker.
Infocentret - "Tranedansen" - har i øvrigt form som en flyvende trane.
Det helt store grej mangler heller ikke, fuglekikkerter i den dyre ende og fotoudstyr med de helt store teleobjektiver er også repræsenteret.

.

Efter nogle dage forlader vi også området, men det er for at drage tilbage til Danmark. På vej sydover besøger vi Kosta Glasværk, men det kan du læse mere om på "Glasriget"