Nordspanien

I begyndelsen af maj måned forlader vi Danmark med kurs mod Nordspanien, men i første omgang den lille franske by Ordnes.
Den 5. maj tjekker vi ind på en franske ACSI campingplads ved byen Toul for et par dage. Vi ville lige se lidt nærmere på byen Toul. Turen fra Hann. Münden havde været lidt langsommelig med masser af vejarbejde. Vejret var nu perfekt med blå himmel og 25 grader.
Efter en kold nat - kun 5 grader - og en gang morgenmad kørte vi ind til Toul. Den gamle bydel er spændende, men noget forsømt.
Der var 2 store katedraler i byen, der indgår i pilgrimsruten til Santiago de Compostela.
Katedralen var også noget forsømt, men man var igang med at renovere orgelet, men resten af bygningen trængte også til en omgang. De mange kalkmalerier på søjler og vægge var næsten slidt helt ned.

Vi gik en tur gennem den gamle bydel, ved en bager var der en lang kø, så det måtte være en af de rigtig gode. Og det var det! Vi købte nogle meget lækre croisanter med hjem til eftermiddagskaffen - mums!

Efter en afslappende dag kørte vi videre næste dag til næste campingplads, der lå ved byen Clermont_Ferrand.
Men nu var vi rigtigt kommet til Frankrig, det kostede at køre på deres motorveje, så vi måtte af med 60 euro.
Campingpladsen lå desværre på vestsiden af byen, så vi skulle lige gennem hele byen, hvor alle skulle hjem. Efter en MEGET tæt trafik kom vi frem til en fin lille plads, der lå højt over byen.
Efter at vi havde fundet en plads og fået en kop kaffe gik vi en lille tur fra campingpladsen. Her kunne vi få overblik over hele byen, der lå for vores fødder.

Det begyndte at regne sidst på natten og fortsatte det meste af formiddagen.
Efter morgenmaden pakkede vi sammen og forlod pladsen.
Vi besluttede at tage landevejen ned over Bergerac. En by der i øvrigt gav os nogle problemer med at finde igennem. Den var ikke speciel stor, men vejskilte var et ukendt fænomen i byen måske fordi der var rigtig meget vejarbejde, men efter en del bøvl lykkedes det.
Henad 6 tiden nåede vi til byen Ordnes og camping Du Lac.
Vi fandt en fin plads, der var ikke så mange så der var frit valg.

Næste dag var det lørdag. Vi havde besluttet at tilbringe weekenden i Ordnes, der er ikke mere end ca. 50 km. til den spanske grænse og dem tager vi på mandag.
Gråvejr hele dagen og kun 18 gr.
Var en tur nede i byen og handle lidt ind. Sproget var stadig kun fransk i butikkerne, men det går også.
Resten af dagen afslapning på pladsen og en tur i poolen.

Næste dag er det søndag, så er der marked i byen
Sol fra morgenen, men ikke så varmt til at begynde med.
Ved godt 10 tiden gik vi ned til markedet i byen, det var et forholdsvis stort et med både madvarer, tøj og blomster.
Vi købte 2 forskellige slags oliven, hvad de var krydret med og lage ved vi ikke, da sproget også her kun var fransk (billedet til venstre).
Købte lidt salat og radisser også.
Ved frokosttid stig temperaturen til 27 gr. Og sidst på eftermiddagen er temperaturen oppe på 32 grader! Så vi slapper af under markisen og ved poolen. Der er god plads, franskmændene syntes ikke det er rigtig sommer endnu.

Mandag morgen, den 11. maj, tjekkede vi ud fra camping Du Lac.
Det var gråvejr, men efter vi havde passeret Pyrenærerne kom solen frem og temperaturen stig.
Vi havde ingen besvær med at finde campingpladsen - camping Arbizu, men selvom vi ankom inden frokost og receptionen i følge opslag stadig var åben, var alt totalt lukket. Efter lidt besvær med at finde nogen der havde med pladsen at gøre lykkedes det at få tjekket ind. Pladsen tog Camping cheque uden nogen form for ekstra gebyr.
Pladsen var forholdsvis ny, så man var ikke færdig med det hele endnu. Der var rigtig mange hytter, hvor nogle var beboet, den ene med et hold danskere.
Campingsæsonen var ikke begyndt rigtig endnu, så vi var de eneste på pladsen, til aften kom der nogle dage en enkelt mere i den periode vi var der. Så vi havde det meget fredeligt.

.

I løbet af eftermiddagen nåede temperaturen op på 31 gr. Så vi måtte have sat markisen op og en enkelt side for at få lidt skygge.
Men hvad var det for nogle store fugle der kredsede over pladsen? Gåsegribbene var på udkik efter lidt aftensmad, det er nogle store fugle, her er vores hjemlige kongeørn ikke rigtig med. Gåsesgribben har et vingefang på op til 270 cm.
Men det skulle vise sig at blive næsten et dagligt syn på hele turen.

Næste dag kørte vi op til klosteret Roncesvalles (billedet ovenfor), der ligger ved grænseovergangen mellem Frankrig og Spanien. Men det ligger også på caminoen, så her så vi mange pilgrimme, da det er et meget benyttet overnatningssted efter en hård tur over Pyrenærerne.  

Fra Roncevalles fortsatte vi til canyonen Hoz de Lumbier (billedet her under).
Hoz de Lumbier er en canyon, hvor man kan se vandets slibninger i klippen helt oppe ved kanten, ca. 10 meter oppe.
I kanten af canyonen havde oprindelig gået Spaniens første elektrificerede jernbane, nu var banen lukket og arealet var udlagt til vandresti. Tunnellen til venstre var oprindelig lavet til banen.

.

Fortsatte videre til Foz de Arbayùn. Billedet herunder.
Her var der en udkigs platform, så man kunne se langt ind i canyonen. Også her var der bl.a. mange gåsegribbe og kongeørne.
Der var et par meget fugleinteresserede tyske turister da vi ankom og de fortalte, at der var mange gribbereder på bjergsiderne, så kikkerten kom hurtigt frem.  

Billederne herover: Dagen sluttede ved klosteret Leyre. Vi kom for sent til at man kunne komme ind og se selve klosteret, men kl. 19 var der messe, hvor det mest var turister der tiltog.
Kirken var meget mørk, men hoveddøren, der vente mod vest, stod åben, så aftensolens stråler gav et smukt lys i kirken.
Derefter var det hjemad, efter en meget lang dag med omkring 30 gr. hele dagen. 

Billederne her under:  Den sidste dag på campingpladsen ved den lille by Arbizu kørte vi til Estelle og derfra videre til La Reine.
Byen La Reine ligger på caminoen, så også her var der mange pilgrimme.
Byen er ikke mindst kendt for sin smukke gamle romerske bro.
Vi gik en tur i byen, og kom forbi byens kirke Iglesias, der har en portal, hvis arkitektur har mauriske rødder.    

.

Vi fandt bilen igen og kørte tilbage til campingpladsen, temperaturen var efterhånden stiget til 30 gr.
Tilbagevejen gik ad små veje, hvor der var nogle flotte vue ud over landskabet.

Vejret ser lidt ustabilt ud til aften, vi beslutter at tage markisen ned, vi skal i øvrigt også flytte til Burgos i morgen, så vi kan lige så godt rydde op og være klar til afgang, vi vil jo gerne være fremme inden siesta. Ellers kan vi holde udenfor campingpladsen i Burgos til sidst på eftermiddagen.

Efter en nat med blæst er temperaturen noget lavere til morgen og formiddag, kun 22 grader.
Men det betyder ikke så meget for i dag skal vi pakke sammen og flytte til Burgos. Vi havde betalt med campingchecks, og campingpas skulle vi ikke aflevere, så vi kunne bare køre når vi var klar til det.

Det var en meget flot tur til Burgos, et bjergrigt landskab, som motorvejen slyngede sig gennem. Vi havde fået advarsel om ikke at følge gps'en i Burgos til campingpladsen, men alene følge skiltningen. Så vi var lidt spændte på om det ville volde problemer at finde campingpladsen.
Vi valgte at følge gps'en hele vejen og vi blev på nemmeste måde ledt direkte til bommen ved campingpladsen.
Det var en rigtig storbyplads med små pladser, men heldigvis havde vi en lille campingvogn, så der var fin plads. Vi kunne selv finde en plads, campingpladsen tildelte ikke en bestemt plads og der skulle ikke meldes tilbage, hvor vi holdt. Der var el på alle pladser, dog undtaget de rene teltpladser. Der bruges ikke måler på el-forbruget, så man kan bruge det der er behov for.
Vi var heldigvis kommet før frokost, så der var mange pladser at vælge imellem, men i løbet af eftermiddagen blev de fleste pladser optaget af Belgier, Englændere og mange hollændere.

Inden frokost gik vi en tur på pladsen, men selvom vi skriver den 14. maj og det er dejlig varmt, er det ikke sommer i Spanien endnu, så svømmepølen er kun for ænderne!

Ikke langt fra campingpladsen ligger klosteret Carthusian, hvor der er gratis adgang.
Klosteret er meget velholdt og har en meget smuk kirke, så det er absolut et besøg værd.
På den store altertavle er Sankt Jakob selvfølgelig også med, vi er jo på carminoen.

I den anden ende af Burgos ligger det forsømte kloster de Las Huelgas.
Det er så til gengæld ikke et besøg værd. Vi var med på en guidet tur - man må ikke selv gå rundt - hele guidningen foregår kun på spansk.
Et totalt uinteressant og værdiløst besøg, hvis ikke man går rigtig meget op i spanske konger og spansk middelalder historie.

.

Efter en koldt nat, kun +3 grader, og en dag med lave temperatur på 15 - 20 grader, har vi besluttet at tage ind til Burgos.
Bybussen har stoppested lige udenfor campingpladsen og kører direkte ind til centrum, så vi vælger en bustur til kun 1 euro.
Der var kun ståpladser tilbage til os, så det tager vi. Turen indtil byen tager ikke lang tid, jeg har aldrig kørt så stærkt med bus i en rundkørsel, så det er med at klamre sig godt fast!!
Jeg står ved siden af en ældre spanioler, han fortæller om byen og det vi kører forbi - på spansk!!!!!!
Vel inde i byen sætter vi kursen mod katedralen efter anvisning fra vores spanske ven.

Vores første mål var katedralen.
Men først kommer vi til byporten, der er fantastik flot. Men i denne del af byen er der ikke noget tilbage af den oprindelige bymur.

Det er der til gengæld i den modsatte ende af byen. Så vi fortsætter videre til den nordlige bydel. Der er en park i forbindelse med bymuren, så vi går op ad trappen langs muren. Her kommer vi til en flot udsigt over Burgos med Katedralen i midten.

På den store plads ved Burgos Katedralen er der mange turister og pilgrimme.
Katedralen er enorm storslået og flot.
Man må gerne fotografere i Katedralen, men det er forbudt at bruge flash og stativ.
Katedralen er på ca. 10.000 kvadratmeter og består af et utal af kapeller. Midt i det store bygningskompleks ligger hovedkirken.

.

Ved godt 12 tiden havde vi set hele den store Katedral.
Ikke langt fra Katedralen lå et lille spisested, hvor man kunne få paella, så det bestilte vi. Vi blev fint mætte, men den store kulinariske oplevelse var det nu ikke.
Efter en rundtur i byen var det tid til at tage hjemad, men der var længe til bybussen kørte, så vi valgte at gå de 4 km tilbage til campingpladsen.

.

Næste dag kører vi mod syd til Sierre De La Demanda området. Højt oppe på klipperne ved vejen sidder en gåsegrib.
Vi fortsætter videre ned gennem nationalparken, følger en lille vej ud i bjergene til klosteret Valvanera. Her er der siesta, så alt er stille, vi går en lille runde ved klosteret og nyder den totale stilhed.

Næste dag var det tid til at flytte igen. I byen Hospital de Orbigo var der en campingplads, der lå fint centralt for vores videre færd.
Det viste sig at være en rigtig spansk fastligger plads, hvor der var en mindre afdeling til turister. Pladsen lå i kanten af en lille hyggelig by, hvor carminoen går lige igennem.
Byen har fået navn efter floden - Rio Orbigo, hvor der fører en lang bro over. To pilgrimme på vej over broen, men de har stadig langt til Santiago de Compostela!


Ikke langt fra Hospital de Orbigo ligger Astorga, der blandt andet er kendt for Gaudi’s bispebolig. Så efter at vi har fået indrettet os på campingpladsen kører vi til Astorga. Vi finder hurtigt en stor grusplads lige udenfor bymuren, der bruges til parkering, her er der masser af plads.
Lige bag bymuren ligger Gaudi's byggeri.
Den tidligere biskops bolig var nedbrændt, så Gaudi fik til opgave at tegne en ny bolig til biskoppen.
Byggeriet blev påbegyndt i 1890, men biskop Grau døde 3 år senere og kort tid efter gik byggeriet i stå. Bygningen kom aldrig til at fungere som bolig for nogen biskop.
Der gik over 50 år inden byggeriet endelig kunne afsluttes og bygningen er i dag museum for religiøs kunst.

Ikke langt fra Gaudi's byggeri ligger Katedralen.
Katedralen blev påbegyndt i slutningen af 1400-tallet og varede i ca. 300 år. Et ualmindeligt smukt og storslået byggeri.

Efter en forholdsvis kold nat, kun 5 gr. kørte vi i løbet af formiddagen til Leòn, en by med knapt 150.000 indbyggere og en tæt trafik. Målet var den store katedral, som vi fandt efter at have spurgt om vej et par gange - vi fandt en gratis parkeringsplads et stykke fra centrum.
Også i Leòn møder vi et byggeri af Gaudi, ejendommen er bygget til et par klædehandlere i begyndelsen af 1900-tallet, men huser i dag en bank.

Katedralen er bygget oven på nogle tidligere romerske bade, men det er ikke det bedste fundament, det giver nogle udfordringer i stabiliteten af den smukke kirkebygning. Et andet problem er de store vinduesarealer, der svækker murenes bæreevne.
På torvet er der marked.

.

Næste dag var det flyttedag igen, men dog kun omkring 100 km, til en campingplads tær ved den Galiciske grænse.
Vi havde valgt at flytte da vi ikke ville bruge tid på at køre for meget frem og tilbage.
En lille lidt primitiv plads, men rent og pænt. Der var ikke mange gæste, så der var god plads til alle - også til storkene, der kom en tur om morgenen.

.

I dag er vi på vej til Rio Sil. Fine landeveje med meget lidt trafik. Vi kører gennem smukke landskaber med små landsbyer.

Billedet herunder: En lille by  A Rùa, der ligger kønt ved floden, den gamle bro er dog afløst af en moderne til biltrafikken. Den gamle bro er kun til gående

Billedet herover: Så er det tid til frokost med udsigt over floden Sill.

Billedet herunder: Der er rigtig mange vinmarker her i området, det er hovedsagelig hvidvin der dyrkes her. Bemærk at vinrækkerne følger skråningen.

Vi følger en oprindelig romersk vej. Også broen er bygget er romerne for ca. 2.000 år siden og den bruges stadigvæk, i dag også til biler!

.

Der er mulighed for at komme ud og sejle med turbåde på Rio Sill.

.

Vinmarkerne fortsætter i det uendelige.