Glasriget - Sverige

Efterårstiden er til miniferier, og hvad kunne være mere nærliggende end en tur til Glasriket.
Glasriket er ikke et selvstændigt rige, men et område med mange glasværker i Småland i Sydsverige. Som det fremgår af kortet ligger glasværkerne ganske tæt, der er både gamle traditionsrige glasværker, moderne glasværker og mindre glashytter.
Bor man på Sjælland er det kun et smut over broen og kommer man fra det jyske er der flere muligheder, enten en færge eller broerne, hurtigt og bekvemt.

.

Ser vi tilbage i historien er det helt naturligt at glasværkerne blev placeret i Småland, i det kravet til energi her kunne opfyldes af de store skove.
Egnen bærer ikke navnet "Glasriget" uden grund, glasværkerne ligger som perler på en snor. Hver glasværk eller glashytte har sin egenart. Her arbejder glaspusterne og kunstnerne i tæt samarbejde.

Fordelen ved at besøge glasværkerne udenfor industriferien er, at der så er mulighed for at se glaspusterne i arbejde og ikke kun en enkelt medarbejder, der er opstillet for turisternes skyld.

.

.

Industrialiseringen har også vundet indpas på glasværkerne, her står 2 arbejdere ved en automat der producerer skåle. De færdige salatskåle er nu klar til at komme til afkøling, der foregår automatisk i en tunnel, der gradvist sænker temperaturen..

.

Men der er stadig rigtige glaspustere til, de arbejder gerne sammen i hold på 4 til 6 mand ved hver glasovn. Det er et varmt arbejde, så arbejdstøjet består af shorts og T-shirt.
De arbejder med en utrolig sikkerhed og hastighed, det tager ikke lang tid at lave et færdig glas. Det er også meget sjældent de taber noget.
Det er fascinerende at se på hvordan glasset bliver formet. Det rå glas fra ovnen er klart, men snart får det forskellige farver.
De forskellige glasværker har deres specialiteter, som de i nogle tilfælde har lavet i gennem en lang årrække. Så det er spændende at besøge flere af glasværkerne i Småland, men det er heller ikke noget problem for de ligger som perler på en snor.

Besøg i 2007 

Efter at have set på traner kører vi ned til byen Kosta, det er en lille by, hvor næsten alle indbyggerne har den samme arbejdsplads - Kosta Glasbruk.

Her i april er der ikke så mange besøgende endnu, så der er god plads til at se på hvor legende let glasset håndteres i de rette hænder.
Nedenfor følger en lille billedreportage fra en stille formiddag i april 2007.

Efter at skålen næsten har fået størrelsen, skal den have en fod og samtidig skal den flyttes over på en anden pibe.
 Snart er glasboblen lukket op og den begynder at tage form.

.

I det ene af værkstederne var vi så heldige at overvære produktionen af en "Music Award".
Der skulle indstøbes en gammeldags mikrofon, men det er en lidt større proces, for glas er ikke flydende, så det selv kan løber ned ved den indlagte mikrofon.
Efter at have presset mikrofonen ned i glasmassen skal formen fyldes op med glasmasse.

.

Nu er formen fyldt helt op og glasmassen skal afkøles, men det tager et par døgn. Derefter skal den ud af formen og overfladen skal bearbejdes færdig.

.

Men inden vi forlader Kosta Glasbruk aflægger vi Glascentret et besøg. Glascentret er museum over Kosta Glasbruks produktion.
Kosta Glasbruk, der blev grundlagt 1742, er Sveriges ældste glasbruk, der endnu er i drift.

.

Til trods for at træerne stadig er uden blade har temperaturen sneget sig op over de 20 grader her i april måned.
Det har været en tur med store kontraster både på oplevelser og vejret. Vi begyndte i Falköping med minusgrader og flere centimeter sne og nu har vi over 20 graders varme. Jo foråret er forunderligt. Men nu skal vi hjem til dansk forår, så må vi se hvad det vil bringe.

Vi du læse og se mere om Kosta Glasbruk kan du klikke ind på deres hjemmeside på  www.kostaboda.se
Men vores beretning om Kosta, som vi nok aldrig bliver træt af at besøge, slutter her.