Efterårstiden er til miniferier, og hvad kunne være mere nærliggende end en tur til Glasriket.
Glasriket er ikke et selvstændigt rige, men et område med mange glasværker i Småland i Sydsverige. Som det fremgår af kortet ligger glasværkerne ganske tæt, der er både gamle traditionsrige glasværker, moderne glasværker og mindre glashytter.
Bor man på Sjælland er det kun et smut over broen og kommer man fra det jyske er der flere muligheder, enten en færge eller broerne, hurtigt og bekvemt.
Fordelen ved at besøge glasværkerne udenfor industriferien er, at der så er mulighed for at se glaspusterne i arbejde og ikke kun en enkelt medarbejder, der er opstillet for turisternes skyld.
Men der er stadig rigtige glaspustere til, de arbejder gerne sammen i hold på 4 til 6 mand ved hver glasovn. Det er et varmt arbejde, så arbejdstøjet består af shorts og T-shirt.
De arbejder med en utrolig sikkerhed og hastighed, det tager ikke lang tid at lave et færdig glas. Det er også meget sjældent de taber noget.
Det er fascinerende at se på hvordan glasset bliver formet. Det rå glas fra ovnen er klart, men snart får det forskellige farver.
De forskellige glasværker har deres specialiteter, som de i nogle tilfælde har lavet i gennem en lang årrække. Så det er spændende at besøge flere af glasværkerne i Småland, men det er heller ikke noget problem for de ligger som perler på en snor.
Efter at skålen næsten har fået størrelsen, skal den have en fod og samtidig skal den flyttes over på en anden pibe.
Snart er glasboblen lukket op og den begynder at tage form.
Vi du læse og se mere om Kosta Glasbruk kan du klikke ind på deres hjemmeside på www.kostaboda.se
Men vores beretning om Kosta, som vi nok aldrig bliver træt af at besøge, slutter her.