Forside Tilbage til
Postkort
Snapshots Fotogalleri

Vintermarked i Jokkmokk
2005


Der har været afholdt vintermarked i Jokkmokk i 400 år. Markederne i den lidt mere organiserede stil blev indført i 1604 af kongen for at man derved kunne opkræve skatter hos samerne. Samerne havde altid haft deres markeder, hvor man kunne mødes for at ordne bryllupper, begravelser og mange andre ting.
Til jubilæet i 2005 havde man historisk marked for første gang. Det begyndte søndag og afsluttedes onsdag aften, hvorefter det mere moderne marked tager over.
 
Markedet foregår på og ved Talvatis søen. Temperaturen svinger meget, søndag da vi ankom til campingpladsen var det omkring 0 grader, men den normale dagtemperatur var omkring 10 - 15 minusgrader. Det føltes ikke så koldt, og når man bevægede sig kunne det godt blive lidt varmt. Men selvfølgelig skal man være varmt påklædt ligesom disse to samer.
For de samer der står ved en bod kan det godt blive koldt, så er det rart med lidt ild at varme sig ved. Snakken går også livligt, der skal udveksles mange ting. Sproget er samisk, i det meste af svensk lappland taler man lulesamisk, men der er 13 sami- ske dialekter ialt, og for de der bor længst fra hinanden kan det godt give sprogpro- blemer. 
For os andre er der sprogproblemer uan- set hvor de kommer fra, det er totalt umu- ligt at forstå, hvis ikke man har lidt kend- skab til sproget. Det er ikke i familie med svensk, det har et vis slægtskab med finsk, uden de dog ligner hinanden.   
 
  Fordi man er same, behøver man ikke at være udenfor den teknologiske udvikling. 
Det historiske marked trækker mange gæster til, men det bliver meget værre når det moderne åbner.
Alle boderne er slået op i skovkanten ved hembygsgården ved Talvatis søens bred.
 
Den frosne jord og sneen er kold, og den trækker op i kroppen, men det undgå man ved at stå på renskind. 
Samerne har et meget afslappet forhold til skindene, det er en brugsting. Der er nok ikke mange turister der vil bruge et indkøbt skind som måtte når de kommer hjem.
Som tidligere skrevet har markedet rød- der langt tilbage i samernes historie, så langt så de endnu ikke var blevet  krist- net, derfor er shamanen er naturligt indslag på markedet.
En person som alle havde meget re- spekt for og han blev behandlet med ærbødighed. Han har formentlig ingen betydning i dag, men er alene et histo- risk indslag på markdet.
Markedet er et overdådigt skue af smukke dragter. 
Manden til venstre er i ulveskindspels, og de unge samer til højre er i deres smuk- ke dragter.
 
De mange boder har alt hvad hjertet be- gærer af samisk husflid i ordets helt op- rigtige positive betydning.
Det kan være meget svært ikke at blive fristet af de utroligt mange smukke ting.

Men der er ikke kun ting man kan købe, hvad med en tur i en ren-taxa eller en runde på Talvatissøen i hundeslæde?

 
   
 
  Der er travlhed nede på Talvatissøen, scenen skal være færdig til onsdag af- ten, hvor det store marked skal indvies.
Scenebagvæggen beklædes med rens- dyrskind, selve scenen er ligesom bæn- kene bygget op af isklodser, der skæres til med kædesav. Bænkene beklædes også med renskind.
Så er det hele på plads og der kan by- des velkommen til de mange indbydte, de må sidde på bænkene og de mange hundre- de andre der må stå bagved. 
Man skal have godt med tøj på og nogle lune støvler for temperaturen ligger på omkring 15 frostgrader.
Hele indvielsen varer et par timer og for at få en rimelig god plads er mange kommet ca. en time før det begynder..
  Det er gjort rigtig meget ud af åbnings- ceremonien i år, men det er jo også 400 års jubilæum. Den svenske konge og dronning deltager også og kongen er også på scenen for sige et par pæne ord. 
Derefter er der forskellig underholdning, alt sammen samisk, joiken, teaterfore- stilling m.m.
Efterhånden begynder det at blive lidt koldt, så da markedets sponser direktø- ren for Vattenfall skal tale er der generelt opbrud.
Vi har ca. 2 km hjem til campingpladsen, og da vi er gående når vi at få varmen inden vi når hjem.
Men det smager allegevel godt med en kop varm kaffe
Torsdag begynder det store eller moder- ne marked, vejret er fantastisk flot, men selvfølgelig koldt med omkring 10 gra- ders frost.
Der er rigtig mange mennesker, så det kan godt være svært en gang i mellem at komme frem.
 
  Handlen er allerede i gang fra morgenen. Nu er morgen et vidt begreb, ikke mindst nordpå, men skal vi så sige kl. 10 åbner markedet. Her er alt hvad hjertet begæ- rer, samisk husflid, nyt køkken, snesco- tere og meget meget mere.
 
 
 
  Men hvad er det? Et ungt par. Ikke noget usædvanligt, men pigen har blomster i hånden? På grund af temperaturen er de kunstige. Men hvad betyder det?
Jo, det er tradition at blive viet midt i markedsvrimlen, og denne tradition bruges stadig.
Så de skal såmænd bare hen og giftes.
Same-TV er også på pletten. Og det er mange tilskuere også, det er noget af et tilløbsstykke. 
 
Det er disse tre par der vil giftes i dag, markeret i den røde cirkel.
  Markedet tiltrække mange typer, "Vild Hasse" er fast "inventar", han sælger forskellige renprodukter og så er der rift om at fotograferet sammen med ham.  
 
For de gæster, der kun kommer til det moderne marked, skal der også være lidt at se på, så ved frokosttid kommer der en renraid gennem markedet. De samer der følger med renraiden er klædt i deres smukke dragter.
Lederen af renraiden bliver her intervie- wet af Same-radio.På Talvatis søen er der renrace, til stor underholdning for tilskuerne.
De fleste af deltagerne er ikke rutinerede i renkørsel, så der opstår mange pudsi- ge situationer. 

 
 
  En uge går hurtigt, så snart er det sidste dag og markedet slutter og camping- pladsen lukker igen.
Jokkmokk camping har kun åbent i an- ledning af Vintermarkedet. 
Vi skal pakke sammen efter nogle hyg- gelige og spændende dage i Jokk- mokk.
Vi har boet lunt og godt i vores Wilk 530 S4, og selvom der kun er blæservarme har vi ikke frosset eller følt at det var lidt koldt indendøre. Temperaturen har svin- get meget, lige fra omkring 0 grader til minus 22.
Søndag morgen er det noget rigtig flot vejr, temperaturen er helt nede på minus 21 grader. Så det bliver flot at køre syd- på.
Til top
 
Senest opdateret den 18. januar 2014  © nbm.dk 2003 - 2014