Forside  Tilbage til
Postkort
Snapshots  Fotogalleri  Multimedie
program
Om os 

Efterår på Bornholm
5. del

Til 1. del Til 2. del Til 3. del Til 4. del
 
Så er vi desværre nået til sidste dag på Bornholm, vi skal med færgen til Ystad. Men inden skal vi lige se Rønne, Bornholms største by.
På vej ind i byen kører vi lige forbi svenske byen, det er en bydel, der blev opført af huse - som navnet siger  - fra Sverige. Rønne blev temmelig beskadiget under bombardementet i maj 1945, da den tyske kommandant ikke ville overgive sig til Russerne.
Den svenske befolkning var dybt berørt over den skæbne der var overgået en nær nabo. Derfor tilbød den svenske regering at sende 300 huse til Rønne og Nexe, en gave man var meget taknemlig for. Husene er velbevarede og stadig aktraktive.
Vi fortsætter videre ind i byen og snart kommer vi forbi Hovedvagten og Rønnegården.
Hovedvagten - det røde hus til højre - blev opført som vagt og arresthus i 1743-44 af materialer fra Hammershus.
Bygningen var endnu et tilløb til at befæste Rønne by, men også dennegang gik arbejdet i stå og kom ikke i gang igen.
Den store rødstens bygning i midten af billedet blev ombygget af købmand Peder Hansen Rønne i 1813 til stort set den nuværende skikkelse. Fra det lille udsigtstårn på taget af bygningen kunne købmanden holde øje med sine skibe, når de ankom til havnen i Rønne med varer fra Vestindien og Østen.
Herfra kan man fortsætte ned i den gamle bydel, hvor der stadig er mange gamle og velbevarede huse, tiltrods for russernes bombardement.
Her kommer vi også forbi Rønnes mindste hus  - det lyserøde - på bare 25 m2.
I Storegade ligger der en sten midt i gaden med årstallet 1658. Det er til minde om, at det var her den svenske
kommandant Johan Printzensköld blev dræbt den 8. december 1658. 
Efter "Freden i Roskilde" den 26. februar 1658, hvor Danmark måtte afgive Skånelandene og Bornholm til Sverige, bliver Prinzensköld indsat som kommandant på Bornholm.
Men det var bornholmerne ikke tilfredse med, så et oprør mod svenskerne havde længe været under opsejling, så da Prinzensköld rider alene til Rønne bliver han dræbt, da han flygter fra borgmesterens hus i Storegade i Rønne.
 
 
Hvis man fortsætter til den anden ende af Storegade og drejer til højre ad Laksegade, kommer man til Ericksens gård. Det er et gammelt Rønne hus, der har bevaret et typisk, borgerligt interiør fra slutningen af 1800-tallet.
Ejendommen er opført i 1806.
Det var her Drachmann og Kr. Zartmann havde deres gang og Drachmann blev vildt forelsket i huset unge kønne datter, Vilhelmine Erichsen.
Du kan læse mere om huset og beboernes historie her.
Hjorts fabrik blev grundlagt i 1859 i forældrenes hus, men allerede i 1862 flyttede fabrikken til den nuværende adresse.
Bornholms Museum driver i dag fabrikken, men det oprindelige stentøj er desværre udgået af produktionen.
Værkstederne er åbne for publikum, de næste billeder er fra fabrikkens værksteder.
Du kan læse mere om Hjorts Stentøjs spændende historie her
På næste billede ligner det valnødder, men de er lidt hårde, det er et af fabrikkens nye produkter.
Så er det efterhånden blevet tid til at køre ombord på færgen og tage afsked med Rønne for denne gang.
Også vores tur til Bornholm slutter her, men det er forhåbentlæig ikke sidste gang vi ser indsejlingen til Rønne. En tur der kan anbefales, ikke mindst i september, hvor klimaet tit er bedre på Bornholm end i det øvrige Danmark. Foråret er absolut den koldeste periode på grund af Østersøen endnu ikke er opvarmet og derfor påvirker øens klima. 
Til top
Til 4. del  
Senest opdateret den 24. april 2014  © nbm.dk 2003 - 2014