Forside  Tilbage til
Postkort
Snapshots  Fotogalleri  Multimedie
program
Om os

Beijing
2. del


Til 1. del Til 3. del Til 4.del
  Vi skal tidligt op, bussen kører allerede klokken 8 fra hotellet. Vi skal se Den kinesiske Mur i dag. Fra bussen kan vi følge med i morgentrafikken, det er biler, cykler og ikke mindst disse 3 hjulede knallerter eller motorcykler. De bruges både til varetransport og som taxa, der er plads til en person.
Men snart er storbyens trafik lagt bag os, vi kører gennem små landsbyer og nærmer os mere bjergrige egne. Lige pludselig er vi der, denne fantastiske mur, verdens største bygningsværk, 9.000 km lang.
Men det er ikke èn lang mur, den består af mange enkelt dele, bygget der hvor der var behov for beskyttelse af landet og dets borgere. I forbindelse med den store parkeringsplads er Den kinesiske Mur restaureret et stykke til begge sider. Uden for dette område kan den ikke befærdes.
 
 
 
På nogle strækninger er der bratte stigninger med trapper i forskellig højde, muren følger det bjergrige terræn og går ikke udenom bjergtoppene.
Der er allerede kommet mange mennesker, det er lidt spændende at iagttage kinesernes reaktioner når de kommer her. Det er mindst en lige så stor oplevelse for dem som for os. Mange skal fotograferes og videofilmes på muren.
 
 Men hvor der er turister er er også sælgere af en hver art. Her er der mulighed for at få lov til at side på en kamel eller på en hest.
 
Men det er ikke kun er en "ridetur" det er alt muligt, her er det ure, der er til salg  og endda ægte Rolex, hvis man skal tro sælgeren. 
Eller hvad med en rigtig varm pelshue, kunden har tilsyneladende ikke forstået det fantastiske tilbud.
Det er kun omkring 0 grader så en pelshue kunne godt gøre god gavn.  
 
Trætte i benene fortsætter vi i bussen videre til en emaljefabrik. Der arbejdes under meget primitive forhold, udenfor er det omkring 0 grader og alligevel er der ingen varme i værkstederne. De ansatte sidder også med overtøj på for at holde varmen. Stolen de sidder på er bare en almindelig træstol.
Og alligevel fremstiller de de smukkeste emaljearbejder med en detaljerigdom man må beundre.  
I forbindelse med værkstederne er der en meget stor butik, hvor man kan lade sig friste.
Der er vaser i næsten mands højde og ganske små smykker, der er noget i alle prisklasser. Og betjeningen er den sædvanlige kinesiske venlighed, her er der ikke noget med at pådutte nogen noget. Et besøg her kan være hård ved kreditkortet?
Men snart er det frokost, som kan indtages i den tilhørende restaurant. 
 
   
 
Ming-gravene ligger ca. 50 km udenfor Beijing, omgivet af bjerge, der skulle beskytte Kejsernes legemer mod onde ånder. Det var oprindelig et meget stort område, men en stor del blev efter kommunismens indførelse udlagt til landbrug.
Det første man kommer til er "Den Store Røde Port". Den var oprindelig en del af en mur der omkransede gravene. Derinde står en skildpadde, der bærer Kina's højste stentavle på 9 meter. Hvis man rører ved skildpaddens næse får man et langt og lykkeligt liv - så vi rørte ved dens kolde næse. 
På kortet til venstre ses "Udødelighedens Vej" eller "Åndernes Vej",  Den  800 meter lange allè er flankeret af 36 kæmpe stenfigurer der vogter gravene. Først kommer 24 dyr, de 6 par stående og de 6 par knælende. Og nærmest gravene står 12 mennesker, først 4 generaler med sværd, derefter 4 embedsmænd og til sidst 4 ministre. 
 
Til højre sidder en qilin, der symbolisere en menneskekærlig og klog kejser. Derudover er der elefanter, heste, kameler og løver. Udover qilin er er også et andet fabeldyr - en xiezhi - der kan skelne mellem ret og uret, godt og ondt. En xiezhi måtte kun bruges af kejseren. Alle figurerne er hugget i marmor. 
 
Til venstre står en embedsmand med sin stentavle, som han læser op fra. Figurenes størrelse kan fornemmes på billedet til højre.
Åndealleen og den 6 kilometer lange "hellige Vej"  ind til dalen var forbeholdt kejserens begravelsesprocession 
 
Efter yderligere nogle kilometer kommer vi helt ind i dalen, hvor 13 af Ming-dynastiets 16 kejsere ligger begravet. Det er kun nogle få af gravene der kan beses. Vi så kun Changling-graven, hvor kejser Yongle og kejserinde Xu ligger begravet. Det er den ældste og største af samtlige grave og et forbillede for alle de andre. 
 
  På den smukke marmor trappe er der indhugget forskellige dyr og ornamenter.  
"Hallen til Ofringer til Forfædrenes Gunst" er den største trækonstruktion i kina, hallen er på næsten 2.000 kvardrat meter, taget bæres af 32 træsøjler. Midt i hallen sidder kejseren støbt i bronce.
Derudover er der udstilling af klæder, sølvtøj, guldfade og guldspisepinde fra kejserens grav, dog i kopi. 
 
 
 
Endnu en spændende dag er ved at være slut, i morgen skal vi bl.a. besøge et privat hjem og spise i Hutongerne, der er de oprindelige beboelseskvarterer og om eftermiddagen besøge et Budistisk Lama tempel
Til top
Til 1. del  Til 3. del 
Senest opdateret den 8. februar 2014  © nbm.dk 2003 - 2014