Forside Tilbage til
Postkort
Snapshots Fotogalleri


Efterårstur til Esbjerg og Marsklandet 2020


I begyndelsen af oktober havde havde vi en forlænget weekend i marsklandet. Her var vi lidt rundt i marsken og Esbjerg.
På turen frem  og tilbage havde vi nogle stop.
Vejret var meget blandet, både en solskinsdag og dage med rigtig efterårsvejr. 
 
På turen til vores overnatning ved Ribe, gjorde vi holdt ved Henne. Den lille by var godt besøgt af turister også flere var på starnden i den friske vind. 
 
Af en ornitolog havde vi fået anbefalet Sneum Digesø lidt syd for Esbjerg. Men i dag var der kun nogle svaner og disse bjergænder.
Vi vender tilbage til området på hjemturen. 
 
Af den samme ornitolog havde vi også fået anbefalet Rømø dæmningen. Vi kom lige da vandet begyndte at trække sig tilbage, så der komme efterhånden rigtig mange fugle. Selvfølgelig mange vadefugle, der sad en havørn på en pæl - desværre meget langt ude. Her hættemåger i vinterdragt. 
 
Langs Rømø dæmningen, en hættemåge i vinterdragt. 
 
Ved Ballum med Rømø i baggrunden. 
 
Vi fortsætter videre mod syd. Her Højer Mølle, der er næsten færdig med renoveringen. 
 
Også en del af Højer mølle. 
 
Ude ved Højer sluse var der meget stille, så vi kørte mod nord igen. På vejen kom vi forbi Trøjborg, en borg med en meget lang historie, men ikke overrendt af turister! 
 
 
Næste dag gjaldt det Esbjerg området.
Mennesket ved Havet, i folkemunde ofte kaldet De 4 hvide mænd, er 9 meter høje skulpturer i hvid beton, udført af billedhuggeren, maleren og grafikeren Svend Wiig Hansen. De er placeret ved Sædding Strand.
 

Krigergravene er måske Esbjergs mest oversete sted. Med 279 allierede stedt til hvile under hvide sten og 1150 tyske soldater under grå granitkors.

 Commonwealth War Graves Commission sender to gange årligt gartnere, som sørger for plantninger, opretninger og udskiftninger af beskadigede gravstene på de allieredes side, så har tyskerne deres eget apparat.

Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge har til opgave at passe de tyske grave, hertil får man støtte fra private og fra den tyske stat. Der er måske en symbolik i, at de hvide gravstene tilhører de allierede, de mørke tyskerne, så er helte- og skurkerollerne stadig defineret.

Efterhånden er der dog sket en vis form for forbrødring, idet der for et par år siden ankom en delegation briske og tyske soldater, der i  fællesskab fjernede hækken mellem de to afdelinger, som tegn på forsoning. Også en flok tyske studerende har besøg Esbjerg for at bruge tre uger på at opmale samtlige navne på de tyske grave, som en gang om året bliver beplantet med røde pelargonier.

Esbjerg Vandtårn blev opført 1896-1897 på en gravhøj fra bronzealderen, lige ovenfor den nyanlagte havn. 
 
 
Sjelborg strand, nord for Esbjerg 
 
Sjelborg strand, nord for Esbjerg 
 
Aftenturen gik til bydelen Damhus ved Ribe for at sort sol, men det blev kun til stæreflokke, der manglede en rovfugl at få samling på flokken. 
 
 
Sneum dige, morgenstemning.
Så er turen slut, så nu går det mod nord igen 
 
Morgenstemning ved Sneum sluse. 
 
I Oksbøl plantage havde nogle af træerne fået efterårsfarve. 
 
Turen sluttede i Tipperne eller Værnengene i Ringkøbing fjord.
Området er rigt besøgt af fugle på træk her i efteråret. 
 
 
Men den eneste vi kunne komme på "skudhold" af var viben. 
Til top
Senest opdateret den 14. oktober 2020  © nbm.dk 2003 - 2020